10 Tempat Menarik di Pekan, Pahang ~ Dijamin BEST Untuk Percutian 2023

10 Tempat Menarik di Pekan, Pahang. Tempat kelahiran bekas Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Najib Razak. Bagi mereka yang gemar melancong dan mengembara, apa kata korang lawat antara permata yang tersembunyi di Malaysia ni, iaitu Daerah Pekan, yang terletak di negeri Pahang.

Pekan ialah sebuah perbandaran dan bandar diraja di negeri pahang dalam negeri PahangMalaysia. Terletak kira-kira 44KM daripada ibu negeri Pahang iaitu Kuantan dan sebenarnya pernah menjadi ibu negeri Pahang sekitar tahun 1889 sehinnga 1898.

Untuk perkongsian kali ini, kami akan share beberapa lokasi yang menarik di Pekan, Pahang untuk anda masukkan dalam bucket list percutian korang. Selamat membaca!

10. Muzium Sultan Abu Bakar

Tempat Menarik di Pekan – Salah satu tempat paling bersejarah di Pahang, terletak di daerah Pekan. Muzium ini merupakan tempat dihimpunkan segala macam jenis barangan antik dan barangan peninggalan sejarah seperti barangan China Kuno yang diperbuat daripada kaca dan tembikar.

Tempat ini juga pernah menjadi kediaman Residen British pertama di Pahang, Ibu Pejabat Tentera Jepun, dan kemudian menjadi Istana Rasmi al-Marhum Sultan Abu Bakar. Jadi memang banyak peristiwa yang telah berlaku di muzium ini.

Dengan bermacamnya sejarah yang terdapat di Muzium ini, sudah pasti akan mendalami pemahaman tentang sejarah bagi negeri Pahang.

09. Medan Ikan Bakar Kuala Pahang

Tempat Menarik di Pekan – Seakan-akan ruang makan yang eksklusif disebabkan terletak di kawasan berair seperti sungai dan pantai, anda akan dapat menikmati makan malam dalam suasana yang boleh dikategorikan sebagai high class. Suasana senja di kawasan ini juga berbaloi untuk dinikmati.

Medan Ikan Bakar Di Kuala Pahang ini amat menarik kerana tempatnya betul-betul menghadap ke Kuala Sungai Pahang. Terletak kira-kira 500 meter dari RTC Pahang, berbagai kedai di sekitar kawasan Medan Ikan Bakar memudahkan anda untuk membeli barang untuk dibuat buah tangan kepada keluarga.

Pelbagai menu masakan laut yang dihidangkan, tapi yang paling famous ialah Ikan Siakap Stim. Rugi kalau korang tak try! Harga pun berpatutan dengan menu yang dihidangkan.

08. Muzium Masjid Sultan Abdullah

Tempat Menarik di Pekan – Terkenal dalam kalangan penduduk sekitar sebagai Taj Mahal Malaysia disebabkan reka bentuknya yang unik yang seakan-akan seperti Taj Mahal yang terdapat di India. Dibuka pada pertengahan tahun 2015 untuk orang awam, pengunjung akan dapat mempelajari sejarah mengenai peristiwa penting dalam Islam.

Masjid ini menggunakan senibina Moorish yang mempunyai beberapa bahagian iaitu ruang pameran, ruang solat, ruang berbincang dan ilmiah yang mempunyai tiga elemen iaitu sumbangan islam dalam tamadun dunia, islam di Pahang dan koleksi diraja.

Mari kita rasai pengalaman seakan-akan bercuti di Taj Mahal versi Malaysia di Muzium Masjid Sultan Abdullah.

07. Pulau Kucing

Tempat Menarik di Pekan – Bagi pencinta kucing sekalian yang tengah melancong dekat Pekan, bolehlah singgah untuk bermain bersama si bulus ni dekat Pulau Kucing. Lokasinya terletak di tengah-tengah Seungai Pahang, sudah tentu memberikan anda suasana indah dan tenang untuk menikmati pemandangan sungai Pahang dengan ditemani oleh kawan-kawan gebu anda (kucing).

Untuk masa sekarang, terdapat lebih dari 100 ekor kucing yang menetap di pulau ini. Banyak kan? Pada awalnya, pulau ini merupakan tempat kucing-kucing terbiar untuk diberikan perlindungan yang didirikan oleh seorang lelaki yang berasal daripada Pekan, Pahang. Namun sekarang, tempat ini telah diselia oleh beberapa sukarelawan daripada Perancis disebabkan pengasas yang asal telahpun meninggal dunia.

06. Black Water Jewel

Tempat Menarik di Pekan – Di Pekan, Pahang terdapat satu sungai yang dikenali sebagai Black Water Jewel. Merupakan permata tersembunyi yang ada di negeri ini. Ia menawarkan anda satu aktiviti yang menarik yang dapat anda lakukan iaitu berkayak ataupun menaiki bot sambil menikmati ketenangan dan kedamaian flora dan fauna yang terdapat di Black Water Jewel ni.

Diberi gelaran Permata Tersembunyi kerana tempat ini tidak diusik oleh pembangunan bandar kerana ingin menjaga tradisi masyarakat orang asli yang menetap disitu. Ya, kawasan ini mempunyai perkampungan masyarakat orang asli.

Terdapat beberapa kemudahan yang terdapat di tempat ini antaranya ialah chalet, tapak perkhemahan, rumah rakit, jeti dan tandas di mana akan mendorong lebih ramai pelancong untuk kesini.

05. Pekan Riverfront

Tempat Menarik di Pekan – Tempat yang paling popular dikalangan penduduk asal Pekan ialah Pekan Riverfront. Suasananya yang nyaman ditemani angin sejuk yang bertiupan dan jauh dari kesibukkan kota menjadikan tempat ini destinasi wajib singgah untuk relaxkan minda.

Anda boleh memilih sama ada untuk berjalan-jalan sekitar sungai ini atau berkelah, ataupun pergi memancing sambil menikmati pemandangan Sungai Pekan yang menakjubkan ini. Berdekatan tempat menarik di Pekan Pahang ini, terdapat gerai yang menjual makanan dan minuman.

Anda tidak perlu risau anak-anak mahupun keluarga anda lapar selepas bermain air. Pekan Riverfront ini terbuka kepada orang awam untuk anda boleh datang pada bila-bila masa yang anda suka.

04. Warung Pekan Lama

Tempat Menarik di Pekan – Tereltak kira-kira 5 minit sahaja dari Dataran Bandar Diraja Pekan, tempat ini sangat ideal untuk memuaskan nafsu selera makan korang. Hidangan yang unik yang mengetengahkan hidangan tradisional membuatkan tempat makan ini sangat popular di kalangan pengunjung yang datang ke Pekan.

Seakan-akan seperti di rumah ibu-bapa tercinta, konsep makanan disini adalah nasi dengan lauk campur. Rasanya yang tradisional cukup untuk menggamit mengusik kenangan anda di kampung halaman.

Tempat Menarik di Pekan – Sudah 200 tahun lamanya, tempat ini menjadi bukti tentang kisah masa lalu yang menarik dan membanggakan dari keluarga DiRaja Pahang. Inilah dia Royal Pahang Silk Weaving Centre.

Sutera yang sangat berkualiti telahpun dihasilkan dalam tempoh ratusan tahun ini di rumah unik yang terpilih yang terletak di Pulau Keladi. Keunikkannya terletak pada kaedah tenunan tradisional yang rumit yang diturunkan dari generasi ke generasi yang lain. Reka bentuk hiasan kain yang dihasilkan berteraskan corak yang berkotak-kotak yang diatur sedemikian rupa sehingga urutan berwarna boleh berubah secara serentak dari alatan yang dinamakan warp.

Barangan eksklusif Istana Kerajaan Pahang, Tenun Pahang Diraja hari ini telah melalui pelbagai perubahan dan fasa yang sesuai dengan selera tempatan dan juga citarasa orang barat.  Ia amat sesuai untuk majlis makan malam formal, upacara perkahwinan dan acara-acara penting lainnya. Galeri ini dibuka pada setiap hari Isnin hingga Jumaat sahaja.

02. Restoran Sumpit-Sumpit

Tempat Menarik di Pekan – Dengan keadaan yang aesthetic ditambah dengan pilihan menu yang best-best, ia menjadikan restoran ini sebagai restoran pilihan dari pelbagai lapisan masyarakat. Menu mereka terdiri daripada pelbagai hidangan tradisional, tempatan, mahupun western, dengan menggabungkan rasa tradisinya dengan inovasi kreatif.

Pelayanan-pelayan disini juga sangat mesra dan profesional membuatkan pelanggan sangat selesa menjamu selera. Restoran ini terkenal dengan hidangan spesial mereka seperti nasi goreng kampung dan ayam panggang sumpit, yang telah menjadi kegemaran tetap ramai.\

01. Pantai Air Leleh

Tempat Menarik di Pekan – Tidak lengkap perjalanan anda ke Pahang jika tidak singgah ke pantai ini. Disamping boleh bermandi-manda dengan airnya yang jernih, anda juga boleh melihat keindahan matahari terbenam tatkala senja melabuhkan tirainya. Saat inilah paling sesuai untuk anda menangkap gambar di pantai ini.

Bagi yang meminati seni fotografi atau seni lukis, anda pasti teruja kerana panaroma tempat ini sememangnya cantik apabila dipotretkan atau dijadikan sebagai lakaran simpanan peribadi dan koleksi gambar pemandangan yang menarik.

Selain menikmati pemandangan, pelbagai aktiviti air yang menarik boleh anda lakukan seperti menyewa banana boat, aktiviti berkayak, menaiki ATV, menyewa basikal dan memanah. Pantai ini juga dikenali sebagai Pantai Lagenda dan lokasinya berdekatan dengan Universiti Malaysia Pahang kampus Pekan.

Penutup

Itulah beberapa tempat menarik disertakan dengan tempat makan yang best-best yang korang boleh lawati. Admin paling suka dekat Pantai Air Leleh, boleh main Banana Boat tau.

Apa yang penting, pastikan keselamatan diri korang dan insan tercinta sentiasa dalam keadaan yang paling tinggi. Selamat bercuti!

Anda Mungkin Berminat: