tempat menarik di ranau

Ada lima tempat menarik di Ranau yang perlu anda lawati. Ranau merupakan satu daerah yang ada di Sabah. Perjalanan untuk ke Ranau mengambil masa kira-kira 2 jam setengah pemanduan dari Bandaraya Kota Kinabalu.

Kali ini, kami akan membawa anda melihat tempat menarik yang ada di sekitar Ranau. Tempat yang kami akan tunjukkan kepada anda sememangnya cukup menarik, murah dan ada juga yang percuma. Jom kita lihat apa yang ada di Ranau.

5. BEKAS TAPAK LOMBONG MAMUT

Satu-satunya kawasan lombong tembaga dan yang terbesar di Malasyia ini telah menjadikan ia sebagai satu kawasan yang amat bersejarah di Malaysia. Pada masa kini, ia telah bertukar menjadi sebuah tasik buatan manusia yang mempunyai ketinggian lebih daripada 1400m meter dari paras air laut.

Dengan berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu dan bersempadan dengan Taman Negara Kinabalu (Tapak Warisan Dunia) serta cuacanya yang sentiasa sejuk dan nyaman pastinya menjanjikan pengalaman pemandangan yang indah dan menawan serta sukar untuk dilupakan.

Destinasinya terletak 16 kilometer perjalanan daripada pekan Ranau. Unutk ke sini, anda perlu melalui jalan berturap pada 3 kilometer pertama dan seterusnya jalan gravel (berkelikir) hingga ke tapak bekas lombong berkenaan dengan menggunakan kenderaan pacuan 4 roda, kenderaan bertayar besar, motorsikal serta kenderaan kecil pada kelajuan rendah.

4. SABAH TEA

Sabah Tea merupakan salah satu  ladang teh yang ada di Malaysia dengan rimbunan pokok hutan hujan dan daun teh organik tumbuh bersebelahan. 

Antara aktiviti yang menanti anda ialah lawatan ke ladang teh dan kilang teh di mana pengunjung akan diberi penerangan terperinci tentang penanaman teh, penuaian, pemprosesan, pembungkusan, dan pembuatan bir. Selain itu, erdapat juga restoran di lokasi dengan pencuci mulut yang diselit teh yang lazat dan masakan tempatan.

Baca Juga: 15 Tempat Menarik di Sandakan (2023)

3. KOKOB RAFFLESIA CONSERVATION GARDEN

Bagi yang belum berpeluang melihat sendiri bunga yang terbesar di dunia iaitu Bunga Reflesia, bolehlah berkunjung Kokob Rafflesia Conservation Garden. Untuk pengetahuan anda, bunga ini akan membesar sehingga mencecah saiz 1 meter.

Selain itu, bunga ini juga bukan seperti bunga-bunga lain yang ada musim bunganya. Jadi, untuk melihat proses bunga ini mengembang tidaklah mudah. Akan tetapi, jika ingini melihat proses Bunga Reflesia mengembang adalag disyorkan untuk datang semasa musim hujan kerana kemungkinannya untuk mengembang agak tinggi.

Pokok bunga ini akan mengambil masa selama 9 bulan untuk mencapai tahap kematangan dan sebelum ianya mati, ia akan berkembang selama 4-5 hari. Yang uniknya lagi, ketika mengembang, bunga ini akan mengeluarkan suatau bau yang isimewa untuk menarik perhatian serangga yang terbang agar hinggap di atasnya.

2. RANAU RABBIT FARM

Ladang Arnab Ranau sememangnya tempat yang anda cari untuk meluangkan masa bersama keluarga dan orang tersayang. Ia terletak di Kampung Kigiok di atas bukit dengan pemandangan Gunung Kinabalu dan hanya 23.3 meter dari Pekan Kundasang. 

Sesuai untuk kanak-kanak, Ladang Arnab Ranau menbempatkan pelbagai jenis arnab yang comel dan semuanya sangat mudah didekati. Dilengkapi dengan tempat letak kereta yang luas, ladang ini mudah diakses untuk sebarang jenis kenderaan, daripada kereta kecil hingga bas besar

1. TAGAL LUANTI

Ingin merasai pengalaman baharu kaki anda di urut oleh ikan? Datanglah ke sini! Jika ke sini, anak-anak anda juga akan dapat mempelajari lebih lanjut tentang ikan dan pada masa yang sama, untuk belajar tentang cara menghargai dan melindungi mereka dalam sifat yang sentiasa berdaya saing. 

Daripada perlu menghabiskan beratusan wang untuk rawatan spa, di sungai ini anda pengalaman spa yang selesa dan sangat dekat dengan alam semula jadi dengan kadar yang sangat berpatutan dan berpatutan. 

Melangkah ke tempat itu, anda serta-merta akan mendapati diri anda diiringi oleh penduduk tempatan yang bersemangat dan mesra yang menjaga tempat itu ke tempat yang sesuai dengan pilihan dan permintaan anda.