Temukan keindahan tersembunyi tempat menarik di Jitra. Artikel ini membawa korang mengunjungi tempat menarik yang tak boleh dilewatkan di destinasi ini.

Jitra, sebuah kota di utara Malaysia yang mungkin belum banyak diketahui oleh banyak orang.

Tapi tahukah korang, di balik ketenangan kota ini, tersimpan sejumlah tempat menarik yang siap untuk dijelajahi?

Artikel ini akan membawa korang dalam perjalanan yang menakjubkan untuk mengungkap pesona tempat menarik di Jitra yang tak terduga.

Anda Mungkin Menyukai:

10. Fantasia Aquapark Fun-tastik

Tempat Menarik di Jitra | Jika anda tengah bercuti bersama anak-anak tercinta, Fantasia Aquapark Fun-tastik merupakan destinasi yang sangat sesuai untuk dikunjungi.

Taman air ini menawarkan berbagai permainan dan kolam renang yang menyenangkan serta pengalaman yang ‘happy’ untuk semua anggota keluarga.

Dari gelongsoran air yang mengasyikkan hinggalah ke kolam renang ombak yang menantang, korang akan merasakan sensasi keseruan yang tak terlupakan di sini.

Alamat: 1, Jalan Golf, & Country Club, 06000 Jitra, Kedah, Malaysia

09. MnM Home Whimsical Houses

Tempat Menarik di Jitra | MnM Home Whimsical Houses boleh dikatakan termasuk dalam kategori destinasi menarik untuk dikunjungi. Reka bentuk bangunan yang unik dan berwarna-warni cukup untuk membuatkan ahli keluarga anda terpukau dengan kelainan yang diberikan.

Diinspirasikan daripada kisah dongeng, tempat ini memiliki bangunan-bangunan pelik dan aneh yang menambahkan sentuhan ajaib pada suasana sekitarnya.

Ini adalah tempat yang sempurna untuk mengambil foto-foto yang kreatif dan mengekspresikan imajinasi korang.

Alamat: Lot 4424, lorong masjid, kampung changkat setol, Kg Changkat Setol, 06010 Changlun, Kedah, Malaysia

08. Runtuhan Istana Tunku Kudin

Tempat Menarik di Jitra | Runtuhan Istana Tunku Kudin adalah peninggalan yang bersejarah yang cukup penting di Jitra. Dahulu, Istana ini merupakan kediaman Sultan Kedah dan memiliki makna sejarah tersendiri yang cukup dalam untuk negeri Kedah.

Walaupun terlihat seperti runtuhan yang tersisa, tempat ini tetap mengingatkan kita pada masa lalu yang kaya.

Alamat: Kampung Bukit Tinggi, Kepala Batas, Kedah, Malaysia

07. Darul Aman Park

Tempat Menarik di Jitra | Tempat ini merupakan sebuag taman tema air yang diberi nama Darul Aman Park ataupun dikenali dengan nama Taman Tema Darul Aman.  Kami boleh dikatakan taman tema ini merupakan tempat rekreasi yang paling best di Jitra, Kedah.

Antara aktiviti yang sering dilakukan oleh para pengunjung adalah berjoging, berkelah bersama keluarga dan sebagainya.  Anda juga boleh menikmati keindahan alam sekitar dan melihat tasik yang sangat tenang.

Di tasik ini pula anda boleh menyewa bot untuk merasai pengalaman menaiki bot. Jika anda datang ke sini pada musim cuti sekolah, lebih banyak aktiviti yang dapat anda sertai di sini.

Alamat: Bandar Darulaman, 06000 Jitra, Kedah

06. Char Kuey Teow Aladdin

Sebuah perjalanan kuliner di Jitra tidak akan lengkap tanpa mencicipi Char Kuey Teow Aladdin.

Restoran ini terkenal dengan hidangan char kuey teow yang lezat dan autentik.

Dengan rasa pedas yang sedikit pedas dan cita rasa yang khas, char kuey teow di sini pasti akan memuaskan selera korang.

Jadi, jika korang pencinta kuliner, jangan lewatkan kesempatan untuk merasakan nikmatnya hidangan khas ini.

Alamat: Jalan Jitra, Bandar Darulaman, 06000 Jitra, Kedah, Malaysia

05. Bukit Wang

Hutan Lipur Bukit Wang (Rizab Alam Semula Jadi) terletak di Jitra, Kedah, kira-kira 40 kilometer dari bandar Alor Star ini sentiasa menjadi destinasi pilihan untuk berehat hujung minggu. Apa yang hebatnya, taman ini mempunyai kawasan mandi yang agak panjang, kira-kira satu kilometer dan sesuai untuk semua peringkat umur.

Walaupun tidak mempunyai air terjun yang tinggi, ia tetap menjadi pilihan kerana keadaan persekitaran yang masih dipelihara. Anda boleh melakukan aktiviti trekking hutan dan memanjat bukit atau berjoging di pintu masuk kawasan berkelah sambil melihat pelbagai jenis spesies tumbuhan hutan seperti tumbuhan sagu dan periuk kera. Selepas mandi, pelawat boleh menikmati pelbagai jenis makanan yang dijual di kafe berhampiran pintu masuk. 

Alamat: 06000 Jitra, Kedah

04. Jitra Hindu Temple

Jitra Hindu Temple, atau lebih dikenal sebagai Arulmigu Sri Subramaniar Alayam, adalah tempat ibadah yang penting bagi masyarakat Hindu di Jitra.

Kuil ini adalah tempat yang penuh kedamaian dan spiritualitas.

Terlepas dari keyakinan, korang dapat mengunjungi kuil ini untuk merasakan atmosfer religius yang khusyuk.

Alamat: Pekan Jitra, 06000 Jitra, Kedah, Malaysia

03. Napoh Eco Farm

Napoh Eco Farm merupakan salah satu tempat menarik di Jitra yang menggabungkan keindahan alam semula jadi, pembelajaran dan ketenangan minda. Anda boleh merasai keindahan alam semula jadi, memahami hubungan antara alam dengan manusia serta mempelajari tentang makanan berasaskan tumbuhan yang segar.

Bagi anda yang ingin mempelajari tentang haiwan ternakan yang dipelihara di sini juga tiada masalah. Terdapat angsa, itik, arnab dan banyak lagi haiwan ternakkan yang comel-comel boleh anda lihat.

Alamat: Napoh Eco Farm, Kampung Bukit, 06000 Jitra, Kedah

02. Masjid Al Fateh Tanjung Pauh, Jitra

Masjid Al Fateh Tanjung Pauh adalah salah satu tempat menarik di Jitra keagamaan yang penting di Jitra.

Dengan arsitektur yang indah dan suasana yang tenang, masjid ini adalah tempat yang sempurna untuk beribadah dan merenung.

Bagi pengunjung non-Muslim, masjid ini juga memberi pandangan yang menarik tentang kebudayaan dan keagamaan di Jitra.

Alamat: Bandar Darulaman Jaya, 06000 Jitra, Kedah, Malaysia

01. Sabai Dee Cafe

Restoran Sabai Dee Cafe yang terletak di Jalan Wang Tepus, Jitra ini merupakan salah satu tempat menarik di Jitra dalam menyediakan masakan Thai. Sememangnya masakan Thai di sini patut dicuba oleh semua orang yang datang ke sini.

Tahukah anda, masakan Thai di sini ibarat sebuah permata yang tersembunyi di Jitra. Disebabkan ruang tempat duduk terhad, jadi anda kena datang awal untuk mengelakkan tidak cukup tempat makan.

Antara masakan yang best di sini adalah tomyam ayam, tomyam udang, tomyam sotong dan sebagainya. Antara dessert yang best pula adalah kelapa jelly. Restoran ini dibuka pada jam 6 petang sehingga jam 12 tengah malam manakala pada hari Isnin ia ditutup.

Alamat: KM 19.5, Jalan Wang Tepus, 06000 Jitra, Kedah